πώς θα πετύχεις
ΤΑ 10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
1. Κάνε έρευνα αγοράς.
Έτσι θα μάθεις αν υπάρχει ευκαιρία στην μετατροπή της ιδέας σου σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αυτό θα γίνει μέσω της συλλογής πληροφοριών για πιθανούς πελάτες και για παρόμοιες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στην περιοχή σου. Μέσω αυτών των πληροφοριών θα βρεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση σου. Θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα εκεί δεδομένα που έχουν σημασία για την ιδέα σου.
Α) Ζήτηση της υπηρεσίας ή του προϊόντος που προσφέρεις.
Β) Όγκος της αγοράς που απευθύνεσαι
γ) Οικονομικοί δείκτες της αγοράς σου
δ) Θέση οπού η λειτουργία της επιχείρηση σου θα είναι προσβάσιμη από τους υποψήφιους πελάτες σου
ε) κορεσμός αγοράς, δηλαδή πόσες παρόμοιες υπηρεσίες ή προϊόντα είναι διαθέσιμα στους υποψήφιους πελάτες σου.
Ζ) Τιμολογιακή πολιτική ¨πόσο είναι διατεθειμένοι οι υποψήφιοι πελάτες σου να πληρώσουν την προσφορά σου.
2. Γράψε το επιχειρησιακό σου σχέδιο
Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι η βάση της επιχείρηση σου. Είναι ο οδηγός για το πως θα δομηθεί, λειτουργήσει και εξελιχθεί η επιχείρηση σου. Θα το χρησιμοποιήσεις για να πείσεις άλλους να συνεργαστούν μαζί σου ή και να επενδύσουν στην ιδέα σου.
3. Χρηματοδότησε την επιχείρηση σου
Το επιχειρηματικό σχέδιο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το κόστος έναρξης της επιχείρηση σου. Ένα δεν έχεις το απαιτούμενο πόσο διαθέσιμο θα χρειαστεί να βρεις επενδυτές ή να δανειστείς κεφάλαια. Υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί τρόποι χρηματοδότησης.
4. Επέλεξε την επιχειρηματική σου έδρα.
Αυτή είναι μια από τις ποιο σοβαρές αποφάσεις που έχεις να κάνεις. Πρέπει η έδρα σου να είναι συμβατή και κατάλληλη με την επιχειρηματική σου δραστηριότητα. Μην ξεχνάς ότι τα τρία σημαντικότερα για την επιτυχία είναι: ΤΟ ΠΟΣΤΟ, ΤΟ ΠΟΣΤΟ, ΤΟ ΠΟΣΤΟ
5. Διάλεξε την νομική μορφή της επιχείρηση σου.
Η δομή της επιχείρηση σου έχει επίδραση στην φορολογία της. Πρέπει να συγκρίνει τις διάφορες νομικές μορφές και να βρεις αυτή που ταιριάζει στο επιχειρησιακό μοντέλο σου. Οι νομικές μορφές είναι οι ακόλουθες:
Α. Ατομικές
Β.
ΕταιρικέςΟμόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)
Ανώνυμη ναυτιλιακή εταιρεία (Α.Ν.Ε.)
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία Ι.Κ.Ε.
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.
6. διάλεξε την επιχειρησιακή επωνυμία σου
Αυτή πρέπει να αντανακλά το πνεύμα και τις υπηρεσίες/προϊόντα που προσφέρεις. Επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε από άλλον. Θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές της επωνυμίας όπως:
7. Ενέγραψε την επιχείρηση σου.
Ενέγραψε την επιχείρηση σου στο αντίστοιχο επιμελητήριο, στο ΓΕΜΗ (γενικό εμπορικό μητρώο), στο ΕΦΚΑ (μητρώο ασφάλισης) και στο μητρώο του δήμου της περιοχής λειτουργίας.
8. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ενέγραψε την επιχείρηση σου στην ΔΟΥ της έδρα σου έτσι ώστε να αποκτήσεις φορολογικό μητρώο- ΑΦΜ. Η διαδικασία αυτή διαφέρει ανάλογα με την νομική μορφή της λειτουργία που έχεις διαλέξει και περιλαμβάνει την συμπλήρωση διάφορων εντύπων καθώς και την προσκόμιση – γνωστοποίηση στις αρχές διάφορων εγγράφων όπως:
Βεβαίωση προεγράφης ΕΦΚΑ, Μισθωτήριο έδρας, υπεύθυνη δήλωση δραστηριότητας, πτυχίο – άδεια άσκησης επαγγέλματος, προέγκριση αδείας υγειονομικού ενδιαφέροντας και αλλά ανάλογα με την δραστηριότητα.
9. Άνοιξε ένα τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό στην τράπεζα που θα συνεργαστείς.
10. Ξεκίνα την λειτουργία της επιχείρησης σου
Απο εδώ και πέρα εσύ και οι συνεργάτες σου με σκληρή και επίμονη δουλειά θα προσδιορίσετε την επιτυχία της επιχείρησης σου.